Operasi seludup wartawan luar negara ke tempat operasi bauksit

Pada 05/01/2o16 malam yang santai, tengah lepak-lepak mesej pun masuk, ada tugasan sukarela yang mencabar hari esok.

Tugasannya adalah, escort atau iring wartawan AL-Jazeera pergi ke kawasan yang terjejas bauksit. Waktu itu, bila ditawar untuk ke Tapak Bauksit, semangat berkobar-kobar, kepala otak pikir nak bertumbuk jer.

Pagi 06/01/2016, Mengikut perancangan, 3 Orang akan pergi mengambil wartawan Al-Jazeera di Airport Kerteh jam 6 pagi, Aku, syabab, dan kimi ( semua bukan nama sebenar ), tapi, aku dan kimi bangun lewat, maka, syabab pergi airport sorang-sorang.

Jam- 9 Pagi, krew wartawan sudah bersama syabab, mereka bersarapan di Tanjung api sementara menunggu kitorang sampai.Yang kecewanya, ketika aku dan kimi sampai. Kereta ALZA yang membawa rombongan krew telah pun penuh, hanya boleh naik seorang sahaja, iaitu kimi, bukan faktor aku gemuk, tapi, aku mengalah terlebih dahulu. Wartawan Al-Jazeera seramai 3 orang,dari England,Portugal dan Korea..( krik..krik..) cameraman, wartawan dan produser pun ikut sekali, jika ikut logik memang muat sebab kereta ALZA. tapi, kerana  alat-alat rakaman mereka pun canggih dan besar-besar belaka tempat duduk belakang dipenuhi alatan mereka sahaja.Aku pun pulang dengan hampa, sebab tak dapat pergi bertumbuk.

Malam 06/01/2016

Perkhabaran dari kimi setelah pulang, tiada sebarang gangguan, sebab wartawan pun hanya nak buat rakaman di kampung dan pelabuhan.cuma ketika di pelabuhan ada gangguan dari Polis, yang menyuruh rakaman serta temuramah dihentikan.video ketika polis datang ketika temuramah dijalankan.>https://www.youtube.com/watch?v=Ys1dC6TPnQc  dan..dan bukan setakat video aja yang ada, gambar pun dah viral, Polis yang garang ala-ala comey tu.

Jadi kejayaannya, Wartawan Al-Jazeera berjaya melaporkan sedikit dan merasai suasana seperti Marikh.

  • AK
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s