Inside the invisible government: John Pilger on war, propaganda, Clinton and Trump (sambungan bhg 2)

(Diterjemah ke BM)

Pada 2011, Libya dimusnahkan atas alasan Muammar Gaddafi ketika itu mahu membunuh (genocide) rakyatnya sendiri. Media riak memainkan isu genocide. Namun tiada bukti. Ia satu penipuan.

Hakikatnya Britain, Eropah dan Amerika Syarikat mahukan apa yang mereka gelar “regime change” di Libya, pengeluar minyak terbesar Afrika. Pengaruh Gaddafi di benua itu dan terutamanya sikap tidak akur kepada kehendak Barat membuatkan diri dan negarannya tidak disenangi langsung Barat.

Pembunuhan Gaddafi yang didalangi Amerika, Britain dan Perancis disambut riak oleh Hillary Clinton yang seakan-akan bersorak di hadapan kamera, “Kami datang, kami lihat, dia mati!” (We came, we saw, he died!)

Kemusnahan Libya adalah kejayaan buat media. Tatkala gendang perang dipalu, Jonathan Freedland menulis di akhbar Guardian: “Walaupun risikonya tinggi, campurtangan ke atas Libya adalah harus”.

Invervention (campurtangan) – ayat yang bukan main sopan, selamat, perkataan olahan Guardian yang maksudnya untuk Libya adalah kematian dan kemusnahan.

Menurut rekod mereka sendiri, Nato melancarkan 9,700 serangan ke atas Libya. Lebih dari satu pertiga serangan ditujukan ke atas orang awam. Ini termasuk peluru berpandu berkuasa uranium (uranium warheads). Lihatlah gambar-gambar kemusnahan di Misurata dan Sirte dan kubur-kubur besar di mana mayat ditanam beramai-ramai (mass graves) yang ditemui oleh Palang Merah. Unicef pula melaporkan majoriti kanak-kanak yang terbunuh berumur bawah 10 tahun.

Akibat langsungnya, Sirte menjadi ibukota ISIS.

Ukraine adalah satu lagi kejayaan propaganda media. Akhbar-akhbar liberal yang kononnya boleh dipercayai seperti New York Times, Washington Post dan Guardian serta penyiar arus perdana seperti BBC, NBC, CBS, CNN memainkan peranan penting dalam membasuh minda penonton untuk menerima perang dingin baru.

Kesemua media tersebut memesongkan fakta di Ukraine untuk menggambarkan Rusia sebagai pihak bersalah, walaupun kudeta di Ukraine pada 2014 didalangi Amerika dan dibantu Jerman dan Nato.

Pemesongan realiti ini sangat menyeluruh sehingga ugutan ketenteraan oleh Washington ke atas Rusia langsung tidak diberitakan. Ia dikekang dek kempen memburuk-burukkan Rusia dan menakut-nakutkan warga dunia pasal Rusia – tidak ada beza dengan taktik ketika Perang Dingin dengan Soviet Union dahulu. Kini sekali lagi kita diwar-warkan kononnya Rusia mahu menghancurkan kita semua, dikepalai seorang Stalin baru yang digambarkan The Economist sebagai syaitan.

Penggelapan maklumat sebenar tentang Ukraine adalah salah satu “news blackout” paling menyeluruh yang saya ingat. Puak fasis yang menkonstruk kudeta di Kiev adalah puak sama yang menyokong serangan Nazi ke atas Soviet Union pada 1941. Tiada seorang pun pemimpin politik Eropah yang bersuara tentang kebangkitan fasisme anti-Semitik; semua menyepi fasal fasis di Ukraine. Hanya Vladimir Putin yang bersuara. Tapi sudah tentu suara Putin tidak diambilkira.

Media Barat bertungkus-lumus mahu kita lihat penduduk Ukraine yang berbahasa Rusia sebagai pendatang di negara mereka sendiri
, ajen Moscow, dan bukannya sebagai rakyat Ukraine yang mahukan federasi Ukraine dan menentang kudeta yang didalangi negara asing yang mahu menggulingkan pemerintah yang dipilih mereka.

Seolah-olah ada semangat kegirangan untuk para penghasut perang. Para penghasut di  Washington Post yang mengajukan sokongan terhadap perang dengan Rusia adalah ahli sidang editorial sama yang menerbitkan penipuan mengenai WMD yang tidak dimiliki Saddam Hussein.

Untuk ramai di antara kita, kempen pemilihan presiden Amerika adalah wayang seram, dan Donald Trump adalah antagonisnya. Akan tetapi Trump dibenci oleh puak yang berkuasa di Amerika bukan sebab sifat peribadinya yang buruk atau pendapatnya yang gila.

Untuk daulah terpendam Washington, sikap Trump yang diluar jangkaan dan sukar dikawal adalah penghalang kepada rancangan besar Amerika untuk abad ke-21 ini.

(Nota CukongPress: sila google pasal rancangan Pacific Century dan artikel pasal Pivot Asia oleh Hillary Clinton pada 2011)

Ini untuk menjamin dominasi Amerika Syarikat dan untuk menundukkan Rusia, serta, jika boleh, China juga.

Menjadi kebimbangan puak militaris Washington adalah ucapan-ucapan Trump yang kadang-kadang mengatakan mahu rundingan dan bukan perang dengan Rusia dan China.

Dalam debat pertama calon presiden dengan Hillary Clinton, Trump berkata tidak akan menjadi pihak yang terlebih dahulu melancarkan senjata nuklear dalam konflik. Ini yang dikatakan Trump, ” Saya tidak akan melakukan first strike. Jikalau alternatif nuklear digunapakai, habislah.” ( “I would certainly not do first strike. Once the nuclear alternative happens, it’s over”).

Kenyataan Trump itu gagal dilaporkan media.

Adakah Trump benar-benar serius? Tiada siapa tahu sekarang. Dia selalu menkontradiksi dirinya sendiri. Tapi yang jelas Trump dianggap ancaman serius kepada status quo yang dilindungi sistem, walaupun sebenarnya tidak mengapa siapa pun penghuni Rumah Putih.

CIA mahu Trump kalah. Begitu juga Pentagon. Media pun sama. Malah Parti Republikan yang mencalonkan Trump juga mahu dia dikalahkan. Trump adalah ancaman kepada puak pemimpin pro-establishment politik dunia. Tidak seperti Clinton yang terang lagi jelas bersuluh bersedia untuk berperang dengan China dan Rusia yang mempunyai senjata nuklear.

Clinton gemar bercakap besar dan memuji rekod birokratnya sendiri. Sememangnya rekod Clinton terbukti untuk disenangi semua pihak berkepentingan – sebagai senator dia menyokong pertumpahan darah di Iraq.

Apabila dia bertanding melawan Obama dalam pemilihan calon presiden Parti Demokrat pada 2008, dia mengugut untuk ” menghapuskan terus (obliterate)” Iran. Sebagai Setiausaha Luar Amerika, dia bersekongkol dalam penjajahan ke atas Libya dan Honduras serta mengepalai polisi mengumpan China.

Kini Clinton membuat akujanji menyokong Zon Larangan Terbang di Syria – satu provokasi perang terhadap Rusia. Clinton mungkin saja menjadi Presiden Amerika paling berbahaya dalam hayat saya – satu pencapaian tinggi kerana pertandingan untuk gelaran ini sengit.

Tanpa sebarang bukti dia menuding jari kepada Rusia kononnya menyokong Trump dan menggodam emelnya. Dibocorkan oleh WikiLeaks, emel-emel ini memberitahu kita apa yang Clinton cakapkan kepada yang kaya dan berkuasa adalah yang sebaliknya dia ucapkan kepada awam.

Sebab itulah Julian Assange perlu diugut dan didiamkan. Sebagai editor WikiLeaks, Assange tahu kebenaran yang disorok dan digelapkan. Izinkan saya jamin kepada kalian yang kisah, Assange sihat dan WikiLeaks sedang terus berfungsi sepenuhnya.

Hari ini kemaraan tentera dikepalai Amerika yang terbesar sejak Perang Dunia Kedua sedang berlangsung – di Kaukasia dan Eropah Timur, di sempadan Rusia dan di Asia Pasifik di mana China adalah sasaran.

Beringatlah apabila sarkas pilihanraya mencapai kemuncak pada 8 November, jika pemenang ialah Clinton, berbondong-bondong pecacai media akan meraikan pertabalan Clinton sebagai haluan progresif untuk wanita. Tiada siapa akan menyebut mangsa-mangsa Clinton: para wanita di Syria, wanita di Iraq, wanita di Libya. Tiada siapa akan beritahu kita tentang latihan ketenteraan di Rusia. Tiada siapa akan ingat Edward Bernays yang memperdayakan  golongan feminis untuk mengiklankan rokok.

Jurucakap media George Bush pernah menggelar media “pengukuh bersubahat”

Ayat-ayat dari pegawai tinggi di dalam pentadbiran yang penipuan dilindungi media dan membawa kesengsaraan dasyat, itu adalah amaran dari sejarah.

Dalam Tribunal Nuremberg 1946, pihak pendakwaraya berkata demikian tentang media Jerman ketika itu, “Sebelum tiap serangan besar, mereka menjalankan kempen media untuk melemahkan musuh mereka dan untuk mengolah kesediaan psikologi rakyat Jerman untuk serangan itu. Dalam sistem propaganda saluran berita adalah alat terpenting”

John Pilger adalah wartawan penyiasat (investigative reporter) yang tersohor. Dia melawan manipulasi media Barat.

Kredit sumber: http://johnpilger.com/articles/inside-the-invisible-government-war-propaganda-clinton-trump

Advertisements

​Pogo via 1995 / 1996 – The Year Punk Broke – Tun Farul Azri

Pogo via 1995 / 1996 – The Year Punk Broke
Dunia gerakkan bawah tanah Klang Bandar Di Raja yang dikuasai sepenuhnya dengan penggiat muzik Metal sejak era 80-an, mula dimasuki dengan elemen Punk dan Hard Core bermula era 90-an. Anak-anak muda jalanan mula mengambil bahagian dalam bidang penulisan dan penyebaran media fanzine yang lahir dari Klang seperti “Mind Paralyzed”, “Human Drama”, “The Rebels” dan beberapa nama lain lagi.

Segala-galanya bermula dari kisah semangat setia kawan di antara skateboarders dari Pelabuhan Klang, Andalas, Pandamaran, Kampung Delek, Meru, Kapar dan beberapa tempat lain lagi. Mereka sepakat membina perjananan muzikal berhaluan kiri dengan jenama dan selera masing-masing. The Piston dan Extraterrestrial adalah antara band awal berkonsep Punk/Rock yang wujud di Klang sebelum lahirnya era kegemilangan muzik di Klang dengan band-band seperti xSecond Combatx, Dash Own, Death Becomes Her, Kind, Infuse, Stick For Stand, The Lovecraft, Projekt Fiktion, Plastic Doll, Scuffle Opus, Switch Stance, Blockage, Expand Spirit dan beberapa nama lagi.. 
Ramai dari kalangan mereka-mereka ini yang berjaya sehingga mendapat pengiktirafan serta ‘air-play’ di corong-corong radio antarabangsa selain dari distribusi CD dan Vinyl oleh syarikat label antarabangsa di seluruh dunia yang mengekalkan konsep DIY Punk/Rock tanpa selling out!

Sekitar awal Y2k, mula kelihatan kolaborasi pemuzik Klang dan band-band luar seperti band Gets Sky Proper yang terhasil dari kolaborasi bersama band KLHC, Standstill dan Klang iaitu DBH. Pada waktu ini juga mulai wujud band-band baru yang lebih technical dari sudut susunan lagu dan bunyi rakaman yang lebih sempurna.
Hari ini, sahabat-sahabat dari kelompok ini masih ramai yang aktif bermain muzik dan masih aktif dalam gelanggang skateboard serta giat mempromosikan muzik mereka selain kempen-kempen positif untuk generasi muda walaupun hampir kesemua mereka kini telah bergelar ibu-bapa dan menjawat jawatan penting dalam pelbagai organisasi besar di tanah air selain ada yang telah menjadi usahawan berjaya dan menceburkan diri dalam pelbagai bidang agama.

CukongPress akan kongsi apa-apa sahaja artikel ilmiah dan bagus di kongsi bersama,dan tidak akan bertanggungjawab jika ada keceluparan penulis,kata-kata kesat dan pujian pujian di tuju sesiapa.Terima kasih

Reviu filem: Idiocracy (2006)

image

Memandangkan hari ini final Piala Malaysia, aku teringat masa final tahun lepas (2015) kita orang di #RB tengah tonton filem Idiocracy. Kebetulan aku ada ternampak link artikel pasal ulangtahun ke-10 filem ni. Setahun yang lepas aku tunggu orang Kajang tu bawa batang betik. Setahun kemudian masih lagi nichts.

Ok, tak ada kaitan dengan artikel.

Idiocracy ni komedi. Bagi aku tragicomedy – lawak gelap. Lepas tu boleh bayangkan juga lah kemungkinan situasi macam dalam filem tu terjadi.

Aku teringat satu artikel aku baca beberapa bulan lepas entah kat mana. Kat vox.com mungkin atau slate.com. Entah. Lupa. Artikel tu pasal penguasaan bahasa dan kosakata calon-calon Presiden Amerika.

Agak terkejut seorang pelakon kayu macam Ronald Reagen yang belajar tak berapa tinggi, punya punguasaan bahasa lagi tinggi dari Barack Obama. Tak payah lah sebut pasal Donald Trump.

Aku bukan nak kata penguasaan bahasa itu kayu pengukur ilmu dan daya berfikir tapi ada lah juga faktor dia, bukan?

Filem Idiocracy ni pasal manusia kian lama kian bodoh – dan aku yakin ni memang betul. Sama macam aku yakin negara ni sedang menuju untuk jadi macam Pakistan.

Rata-rata kita manusia rasa yang kita makin pandai. Makin maju. Makin progresif. Menuju übermensh (manusia unggul). Filem ni bagi jari tengah kat keangkuhan itu.

Cuba namakan satu penciptaan manusia yang betul-betul signifikan sejak 25 tahun lepas? Internet? Konsep awal Internet pun sebenarnya wujud sejak 60an.

Krik, krik… Kan?

Feel-bad comedy yang nak kita tahu kita makin bangang. Tengok lah sendiri, aku bukan nak tulis sinopsis sini.

Trailer:

https://m.youtube.com/watch?v=eLRuTImZYGc

-Jon

Inside the invisible government: John Pilger on War, Propaganda, Clinton and Trump (bahagian 1)

[Diterjemah ke BM]

Wartawan Amerika, Edward Bernays sering disebut sebagai pencipta propaganda moden.

Dia yang merupakan anak saudara Sigmund Freud peneraju psycho-analysis, adalah pencipta terma “public relations” sebagai ayat sopan untuk kegiatan spin dan tipu-muslihat korporat.

Pada 1929, Bernays berjaya meyakinkan para feminis untuk mempromosi rokok untuk wanita dengan merokok di khalayak ramai di Perarakan Hari Easter New York. Satu perbuatan yang dianggap melampau ketika itu. Seorang feminis, Ruth Booth melaungkan, “Wanita, nyalakan api pembebasan! Lawan taboo jantina!”.

Pengaruh Bernays melangkaui dunia pengiklanan. Pencapaian terhebatnya adalah mempengaruhi rakyat Amerika untuk menyokong pembabitan dalam Perang Dunia Pertama. Menurut Bernays sendiri, rahsianya adalah “mengolah persetujuan” (engineering consent) rakyat demi “mengawal dan menundukkan [mereka] menurut kemahuan kami tanpa mereka sedar”.

Dia menerangkan ianya “pengawal sebenar  masyarakat” dan menggelarkannya sebagai “daulah/kerajaan terpendam” (invisible government).

Hari ini, daulah terpendam ini dalam keadaan sangat berkuasa dam kurang difahami. Dalam kareer saya sebagai wartawan dan pembikin filem, belum pernah saya alami propaganda yg begitu terpauh di dalam kehidupan kita seperti pada hari ini.

Bayangkan 2 buah bandar. Kedua-dua dibawah kuasa pihak tentera kerajaan negara masing-masing. Kedua buah negara ditawan oleh puak fanatik, yang melakukan kekejaman dasyat, seperti memenggal kepala.

Tetapi ada perbezaan yang ketara. Dalam salah satu serangan, tentera pihak kerajan digelar pembebas oleh wartawan media Barat yang berkobar-kobar melaporkan tiap serangan. Terpampang wajah askar dengan V-sign untuk kemenangan. Laporan kematian orang awam tidak dihebohkan betul-betul.

Dalam bandar kedua – keadaan yang hampir sama berlaku. Tentera kerajaan menyerang bandar yang dikuasai para fanatik yang sama.

Bezanya, puak fanatik yang ini disokong, dibiaya dan dibekalkan senjata oleh “kita” – Amerika Syarikat dan Britain. Hinggakan ada pusat media yang dibiayai Britain dan Amerika.

Satu lagi perbezaan, tentera kerajaan yang menyerang bandar kedua digambarkan sebagai pihak yang bersalah, dikecam kerana menyerang dan mengebom bandar tersebut. Bukan kah ini yang dilakukan tentera pengaman di bandar pertama?

Mengelirukan? Tidak berapa. Ini adalah double standards/hipokrasi asas yang merupakan inti kepada propaganda. Saya merujuk kepada serangan ke atas Mosul oleh tentera kerajaan Iraq, yang dibantu Amerika Syarikat dan Britain dan membandingkan dengan serangan ke atas Aleppo oleh tentera kerajaan Syria yang dibantu Rusia. Propaganda media memberitahu kita yang pertama itu baik manakala yang kedua tidak.

Jarang disebut media adalah hakikat yang kedua-dua bandar tersebut tidak akan ditakluk para fanatik agama jika Britain dan Amerika Syarikat tidak menyerang Iraq 2003. Jenayah perang itu dilancarkan atas penipuan yang sama dengan propaganda yang kini mengaburi pemahaman kita terhadap perang saudara di Syria.

Tanpa paluan gendang propaganda yang bertopengkan berita, ISIS dan Al-Qaeda dan Al-Nusra dan geng jihadis yang lain mungkin tidak akan wujud hari ini, dan rakyat Syria mungkin tidak perlu bertarung nyawa demi meneruskan kehidupan.

Ada di antara kita mungkin ingat pada 2003 bertubi-tubi para wartawan BBC cuba meyakinkan kita Tony Blair membuat keputusan yang dikatakan akan kita hargai dan bersyukur nanti – bersama dengan Amerika untuk menyerang Iraq – yang kini kita semua sedia maklum Saddam Hussein tiada satu pun WMD. Media Amerika membuat spin yang sama untuk mengolah keyakinan untuk George W. Bush. Fox News memperagakan Henry Kissinger ke hadapan kamera untuk memperkukuhkan penipuan Colin Powell.

Tahun yang sama, tidak lama selepas serangan dan penaklukan ke atas Iraq, saya merakamkan temubual dengan Charles Lewis, seorang wartawan penyiasat tersohor Amerika di Washington. Saya bertanyakannya, “Apa akan terjadi sekiranya apa yang dikatakan sebagai media paling bebas di dunia benar-benar mempersoalkan propaganda jijik?”

Dia menjawab jika wartawan membuat kerja mereka, “ada kemungkinan amat besar tidak berlaku perang di Iraq”.

Kenyataan mengejutkan itu disokong beberapa lagi wartawan terkenal yang ditanyakan soalan sama seperti Dan Rather dari CBS, David Rose dari The Observer dan para wartawan serta penerbit BBC yang meminta tidak dinamakan.

Dalam kata lain, jikalau wartawan benar-benar menjalankan tugas, jika mereka mempersoal dan menyiasat propaganda dan bukan memperkukuhkannya, beratus ribu lelaki, wanita dan kanak-kanak mungkin sahaja masih bernyawa hari ini. ISIS tidak ada dan tiada serangan ke atas Aleppo atau Mosul.

Juga tidak akan berlaku serangan ke atas London Underground pada 7/7/2005. Tiada berjuta pelarian dan tiada kem-kem yang tidak layak didiami sesiapa.

Selepas serangan keganasan Paris November lepas, Presiden Francois Hollande terus mengarahkan jet-jet mengebom Syria. Akibatnya aktiviti Jihadis bertambah atas ehsan ugutan Hollande, “tiada belas kasihan”. Hakikat yang keganasan daulah (state violence) dan keganasan jihadis saling mengapi-apikan, tidak pula seorang pun ahli politik berani akui.

“Bila kebenaran disenyapkan,” kata pemberontak Soviet Yevtushenko, “senyap itu adalah satu penipuan”

Serangan ke atas Iraq, Libya dan Syria semuanya berlaku kerana pemerintah di setiap negara tersebut bukan boneka Barat. Rekod hak asasi manusia seorang Saddam atau seorang Gaddafi tidak relevan dalam isu ini. Salah mereka kerana tidak kowtow kepada arahan dan menyerahkan kedaulatan negara mereka.

Nasib sama menanti Slobodan Milosevic bila dia tidak mahu menandatangan “perjanjian” yang menuntut Serbia dijajah dan dikapitaliskan. Rakyat Serbia dibom tentera penjajah dan dia didakwa di mahkamah antarabangsa The Hague. Kemerdekaan dengan cara begini tidak boleh diterima.

Seperti didedahkan WikiLeaks, hanya selepas Bashar al-Assad menolak projek saluran minyak yang melintasi Syria dari Qatar ke Eropah pada 2009, dia diserang.

Sejak itu, CIA merancang untuk menghancurkan kerajaan Syria bersama fanatik jihadis – mereka lah fanatik yang sama yang kini menahan dan menawan masyarkat Mosul dan timur Aleppo.

Mengapa ini tidak menjadi berita? Bekas pegawai Kementerian Luar Britain Carne Ross yang bertanggumgjawab menyelia sekatan ke atas Iraq memberitahu saya, “Kita beri wartawan makan cebisan-cebisan maklumat perisikan yang telah ditapis atau membekukan terus maklumat. Itu lah caranya”.

Barua sejati Barat, Arab Saudi – yang menjadi pelanggan tetap senjata US dan Britain bernilai berbillion dollar, kini sedang membedil Yemen, negara yang begitu papa kedana hingga separuh kanak-kanak negara itu kurang zat pemakanan – ini pun statistik sebelum perang.

Tengok sendiri di YouTube dan kita akan nampak bom-bom digugurkan atau dilancarkam ke atas orang-orang miskin, majlis perkahwinan malah pengebumian pun. Pengebom Saudi bekerja bersama-sama British. Fakta ini tidak pernah masuk berita waktu utama.

Propaganda paling berkesan bila keyakinan dan persetujuan kita  diolah oleh para cerdik pandai dari Oxford, Cambridge, Harvard, Columbia. Serta yang berkarier kerusi empuk di BBC, Guardian, New York Times, Washingtn Post.

Organisasi tersebut juga dikenali sebagai media liberal. Mereka menggayakan diri mereka sebagai telah mendapat pencerahan, penjaga semangat moral yang progresif. Mereka anti-rasis, pro-feminis dan pro-LGBT.

Dan mereka cintakan perang.

Sementara mereka bercakap atas nama feminisme, di masa sama mereka menyokong perang yang menafikan hak wanita yang tidak terkira jumlah mereka, termasuk hak untuk hidup.

Bersambung bahagian ii esok. Panjang sangat bhai.

John Pilger adalah seorang wartawan penyiasat (investigative reporter) yang tersohor. Dia melawan manipulasi media barat.

Kredit sumber: http://johnpilger.com/articles/inside-the-invisible-government-war-propaganda-clinton-trump

Revolusi Mental Memecah Doktrin

​Apabila kita menyebut “ISLAM tidak boleh difikirkan dengan logik akal” maka ketahuilah bahawasanya proses pembodohan pemikiran manusia oleh manusia yg tidak bertanggungjawab telah berlaku, maka SYAITAN pun bertepuk tangan.

Pengajaran drpd kisah perbualan antara TUHAN, MALAIKAT dan IBLIS jelas menunjukkan TUHAN mengajar manusia untuk menggunakan fakulti pemikiran dalam memahami hikmah yg disampaikan oleh TUHAN nya:
1) TUHAN memberi ruang kepada makhluknya untuk berhujah dan bertanya dengan menggunakan fakulti pemikiran yg dianugerahkanNYA kepada makhluk ciptaanNYA
And [mention, O Muhammad], when your Lord said to the angels, “Indeed, I will make upon the earth a successive authority.” They said, “Will You place upon it one who causes corruption therein and sheds blood, while we declare Your praise and sanctify You?” Allah said, “Indeed, I know that which you do not know.” Surah Al-Baqarah (2:30).
TUHAN melontarkan sesuatu yg menjadi argument kepada para MALAIKAT, bahawa DIA ingin menjadikan MANUSIA sebagai khalifah di muka bumi (“Indeed, I will make upon the earth a successive authority”)
MALAIKAT bertanya kepada TUHAN dan TUHAN memberi ruang kepada MALAIKAT untuk bertanya, “adakah kamu wahai TUHANKU ingin meletakkan makhluk yg akan melakukan kerosakan dan menumpahkan darah sedangkan mereka (MALAIKAT)  sentiasa memuji TUHAN?” (“Will You place upon it one who causes corruption therein and sheds blood, while we declare Your praise and sanctify You?”)
Kemudian TUHAN menyatakan ayat PENAMAT yg menunjukkan kekuasaan dan keagunganNYA, “Sesungguhnya AKU mengetahui sesuatu yg tidak kamu  (MALAIKAT) ketahui” (“Indeed, I know that which you do not know.”).
2) TUHAN mengajar ADAM PENGETAHUAN, jelas menunjukkan ketinggian fakulti pemikiran disisi TUHAN dan sekali lagi TUHAN memberi ruang kepada MALAIKAT untuk melontarkan hujah mereka jika mereka dipihak yg benar
And He taught Adam the names – all of them. Then He showed them to the angels and said, “Inform Me of the names of these, if you are truthful.”  Surah Al-Baqarah (2:31)
3) Setelah ruang diberikan kepada MALAIKAT untuk menggunakan fakulti pemikiran (LOGIC), maka ternyata mereka GAGAL
They said, “Exalted are You; we have no knowledge except what You have taught us. Indeed, it is You who is the Knowing, the Wise.” Surah Al-Baqarah (2:32)
MALAIKAT kemudian akur akan kebesaran dan keagungan TUHAN yg mana DIA lah yang memberikan ilmu pengetahuan kepada mereka dan DIA lah yg memberikan fakulti pemikiran kepada mereka. Dimana akhirnya DIA lah yg Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.
4) Kemudian tibalah giliran MANUSIA (ADAM) untuk menggunakan fakulti pemikiran melalui pengetahuan yg telah diajar TUHAN nya, lantas ADAM menyebut dan melontarkan NAMA yg telah diajarkan TUHAN nya satu persatu
He said, “O Adam, inform them of their names.” And when he had informed them of their names, He said, “Did I not tell you that I know the unseen [aspects] of the heavens and the earth? And I know what you reveal and what you have concealed.” Surah Al-Baqarah (2:33)
5) Setelah hujah berbalas hujah maka tibalah ARAHAN dari TUHAN nya supaya sekian MALAIKAT sujud kepada ADAM. Ini semua berlaku sesudah TUHAN memberi peluang kepada MALAIKAT untuk berhujah dan TUHAN telah memberikan hujah yang MUKTAMAD kepada hamba dan makhluknya mengenai kebesaran dan keagunganNYA.
And [mention] when We said to the angels, “Prostrate before Adam”; so they prostrated, except for Iblees. He refused and was arrogant and became of the disbelievers (Arabic:kafirin, Malay:engkar). Surah Al-Baqarah (2:34)
6) Perumpamaan TUHAN kepada mereka yg tidak menggunakan fakulti pemikiran (Logical Thinking)
Indeed, the worst of living creatures in the sight of Allah are the deaf and dumb who do not use REASON / INTELLECT(Arabic:La Ya’kilun, Malay: menggunakan AKAL). Surah Al-Anfal (8:22)
7)  Lagi TUHAN menyuruh manusia menggunakan fakulti pemikiran dalam bentuk pertanyaan kepada hamba NYA
And there followed them successors who inherited the Scripture [while] taking the commodities of this lower life and saying, “It will be forgiven for us.” And if an offer like it comes to them, they will [again] take it. Was not the covenant of the Scripture taken from them that they would not say about Allah except the truth, and they STUDIED what was in it? And the home of the Hereafter is better for those who fear Allah , so will you not use REASON / INTELLECT? (Arabic:Afala Ta’kilun) Surah Al-A’raf (7:169)
8) Lagi TUHAN memberi AMARAN dimana KEBANYAKAN manusia mengikut SANGKAAN semata-mata, dimana yg diikuti itu akan membawa mereka kpd jalan yg bukan menuju kepada TUHAN nya
And if you obey most of those upon the earth, they will mislead you from the way of Allah. They follow not except ASSUMPTION / CONJECTURE (Arabic:Zanna), and they are not but FALSIFYING / they only GUESS / LIE. Surah Al-An’am (6:116)
9) Lagi TUHAN memberi perumpamaan manusia yg tidak menggunakan fakulti pemikiran yg dianugerahkan kepada mereka
Or do you think that most of them HEAR or REASON (Arabic:Ya’kilun, Malay: menggunakan AKAL)? They are not except like livestock. Rather, they are [even] more astray in [their] way. Surah Al-Furqan (25:44)
10) Lagi TUHAN menempelak manusia mengapa mereka tidak menggunakan AKAL mereka untuk berfikir, supaya mereka tidak mengikut jejak langkah SYAITAN.
And he had already led astray from among you much of creation, so did you not use REASON / INTELLECT? (Arabic:Ta’kilun, Malay:AKAL)? Surah Yassin (36:62)
11) Disebabkan mereka tidak menngunakan fakulti pemikiran dan mereka mendengar sahaja drpd PEMIMPIN, pada akhirnya mereka akan menyalahkan mereka
The Day their faces will be turned about in the Fire, they will say, “How we wish we had obeyed Allah and obeyed the Messenger.” Surah Al-Ahzab (33:66)
And they will say, “Our Lord, indeed we obeyed our MASTERS / GREAT MEN and our DIGNITARIES / LEADERS(Malay: pemimpin), and they led us astray from the [right] way. Surah-Al-Ahzab (33:67)
Our Lord, give them double the punishment and curse them with a great curse.” Surah Al-Ahzab (33:68)
10) Apabila KEBENARAN diberikan kepada mereka (KEBENARAN yg datang drpd TUHANnya melalui Al-Quran), mereka berkata “CUKUPLAH BAGI KAMI APA YG KAMI IKUTI DRPD APA YG BAPA-BAPA / USTAZ-USTAZ KAMI IKUTI”
And when it is said to them, “Come to what Allah has revealed and to the Messenger,” they say, “Sufficient for us is that upon which we found our fathers following.” Even though their fathers knew nothing, nor were they guided? Surah Al-Ma’idah (5:104)
And when it is said to them, “Follow what Allah has revealed,” they say, “Rather, we will follow that which we found our fathers doing.” Even though their fathers understood nothing (Arabic:La Ya’kilun), nor were they guided? Surah Al-Baqarah (2:170)
11) TUHAN memberi AMARAN jgn mengikut atau mengAGONG-AGONG kan USTAZ-USTAZ secara membabi buta (Bila USTAZ kata itu HALAL dan ini HARAM maka mereka mengikut tanpa mereka menggunakan fakulti pemikiran sehingga  sampai satu tahap mereka seolah-olah mengagong-agong kan mereka)
They have taken their SCHOLARS and MONKS as lords besides Allah , and [also] the Messiah, the son of Mary. And they were not commanded except to worship ONE GOD; there is no deity except Him. Exalted is He above whatever they associate with Him. Surah Al-Taubah (9:31)
12) Mereka mengikut dan terus mengikut walaupun setiap JIWA manusia telah dianugerahkan fakulti pemikiran uhtuk membezakan yang mana HAQ dan yang mana BATHIL
And [by] the soul and He who proportioned it. Suraf Al-Shams (91:7)
And inspired it [with discernment of] its wickedness (Malay:Kejahatan) and its righteousness (Malay:Ketaqwaan)  / what is right and wrong for it. Suraf Al-Shams (91:8)
He has succeeded who purifies it. Suraf Al-Shams (91:9)
And he has failed who instills / buries it [with corruption]. Suraf Al-Shams (91:10)
Baca ISLAM: Satu sistem penyerahan diri dan wajah secara TOTAL kepada TUHAN YANG SATU
Baca MUSLIM: Sesiapa yang telah melakukan penyerahan diri dan wajah mereka secara TOTAL  kepada TUHAN YANG SATU
Baca ALLAH: ALLAH nama TUHAN dalam bahasa ARAB maksudnya AL-ILAH / AL-TUHAN, TUHAN YANG SATU, TUHAN YANG AHAD, TUHAN KEPADA SEMUA MANUSIA YANG BERAGAMA.

-Penulis Muhammad IQbal-

CukongPress akan kongsi apa-apa sahaja artikel ilmiah dan bagus di kongsi bersama,dan tidak akan bertanggungjawab jika ada keceluparan penulis,kata-kata kesat dan pujian pujian di tuju sesiapa.Terima kasih

Revolusi Mental Memecah Doktrin

​Apabila kita menyebut “ISLAM tidak boleh difikirkan dengan logik akal” maka ketahuilah bahawasanya proses pembodohan pemikiran manusia oleh manusia yg tidak bertanggungjawab telah berlaku, maka SYAITAN pun bertepuk tangan.

Pengajaran drpd kisah perbualan antara TUHAN, MALAIKAT dan IBLIS jelas menunjukkan TUHAN mengajar manusia untuk menggunakan fakulti pemikiran dalam memahami hikmah yg disampaikan oleh TUHAN nya:
1) TUHAN memberi ruang kepada makhluknya untuk berhujah dan bertanya dengan menggunakan fakulti pemikiran yg dianugerahkanNYA kepada makhluk ciptaanNYA
And [mention, O Muhammad], when your Lord said to the angels, “Indeed, I will make upon the earth a successive authority.” They said, “Will You place upon it one who causes corruption therein and sheds blood, while we declare Your praise and sanctify You?” Allah said, “Indeed, I know that which you do not know.” Surah Al-Baqarah (2:30).
TUHAN melontarkan sesuatu yg menjadi argument kepada para MALAIKAT, bahawa DIA ingin menjadikan MANUSIA sebagai khalifah di muka bumi (“Indeed, I will make upon the earth a successive authority”)
MALAIKAT bertanya kepada TUHAN dan TUHAN memberi ruang kepada MALAIKAT untuk bertanya, “adakah kamu wahai TUHANKU ingin meletakkan makhluk yg akan melakukan kerosakan dan menumpahkan darah sedangkan mereka (MALAIKAT)  sentiasa memuji TUHAN?” (“Will You place upon it one who causes corruption therein and sheds blood, while we declare Your praise and sanctify You?”)
Kemudian TUHAN menyatakan ayat PENAMAT yg menunjukkan kekuasaan dan keagunganNYA, “Sesungguhnya AKU mengetahui sesuatu yg tidak kamu  (MALAIKAT) ketahui” (“Indeed, I know that which you do not know.”).
2) TUHAN mengajar ADAM PENGETAHUAN, jelas menunjukkan ketinggian fakulti pemikiran disisi TUHAN dan sekali lagi TUHAN memberi ruang kepada MALAIKAT untuk melontarkan hujah mereka jika mereka dipihak yg benar
And He taught Adam the names – all of them. Then He showed them to the angels and said, “Inform Me of the names of these, if you are truthful.”  Surah Al-Baqarah (2:31)
3) Setelah ruang diberikan kepada MALAIKAT untuk menggunakan fakulti pemikiran (LOGIC), maka ternyata mereka GAGAL
They said, “Exalted are You; we have no knowledge except what You have taught us. Indeed, it is You who is the Knowing, the Wise.” Surah Al-Baqarah (2:32)
MALAIKAT kemudian akur akan kebesaran dan keagungan TUHAN yg mana DIA lah yang memberikan ilmu pengetahuan kepada mereka dan DIA lah yg memberikan fakulti pemikiran kepada mereka. Dimana akhirnya DIA lah yg Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.
4) Kemudian tibalah giliran MANUSIA (ADAM) untuk menggunakan fakulti pemikiran melalui pengetahuan yg telah diajar TUHAN nya, lantas ADAM menyebut dan melontarkan NAMA yg telah diajarkan TUHAN nya satu persatu
He said, “O Adam, inform them of their names.” And when he had informed them of their names, He said, “Did I not tell you that I know the unseen [aspects] of the heavens and the earth? And I know what you reveal and what you have concealed.” Surah Al-Baqarah (2:33)
5) Setelah hujah berbalas hujah maka tibalah ARAHAN dari TUHAN nya supaya sekian MALAIKAT sujud kepada ADAM. Ini semua berlaku sesudah TUHAN memberi peluang kepada MALAIKAT untuk berhujah dan TUHAN telah memberikan hujah yang MUKTAMAD kepada hamba dan makhluknya mengenai kebesaran dan keagunganNYA.
And [mention] when We said to the angels, “Prostrate before Adam”; so they prostrated, except for Iblees. He refused and was arrogant and became of the disbelievers (Arabic:kafirin, Malay:engkar). Surah Al-Baqarah (2:34)
6) Perumpamaan TUHAN kepada mereka yg tidak menggunakan fakulti pemikiran (Logical Thinking)
Indeed, the worst of living creatures in the sight of Allah are the deaf and dumb who do not use REASON / INTELLECT(Arabic:La Ya’kilun, Malay: menggunakan AKAL). Surah Al-Anfal (8:22)
7)  Lagi TUHAN menyuruh manusia menggunakan fakulti pemikiran dalam bentuk pertanyaan kepada hamba NYA
And there followed them successors who inherited the Scripture [while] taking the commodities of this lower life and saying, “It will be forgiven for us.” And if an offer like it comes to them, they will [again] take it. Was not the covenant of the Scripture taken from them that they would not say about Allah except the truth, and they STUDIED what was in it? And the home of the Hereafter is better for those who fear Allah , so will you not use REASON / INTELLECT? (Arabic:Afala Ta’kilun) Surah Al-A’raf (7:169)
8) Lagi TUHAN memberi AMARAN dimana KEBANYAKAN manusia mengikut SANGKAAN semata-mata, dimana yg diikuti itu akan membawa mereka kpd jalan yg bukan menuju kepada TUHAN nya
And if you obey most of those upon the earth, they will mislead you from the way of Allah. They follow not except ASSUMPTION / CONJECTURE (Arabic:Zanna), and they are not but FALSIFYING / they only GUESS / LIE. Surah Al-An’am (6:116)
9) Lagi TUHAN memberi perumpamaan manusia yg tidak menggunakan fakulti pemikiran yg dianugerahkan kepada mereka
Or do you think that most of them HEAR or REASON (Arabic:Ya’kilun, Malay: menggunakan AKAL)? They are not except like livestock. Rather, they are [even] more astray in [their] way. Surah Al-Furqan (25:44)
10) Lagi TUHAN menempelak manusia mengapa mereka tidak menggunakan AKAL mereka untuk berfikir, supaya mereka tidak mengikut jejak langkah SYAITAN.
And he had already led astray from among you much of creation, so did you not use REASON / INTELLECT? (Arabic:Ta’kilun, Malay:AKAL)? Surah Yassin (36:62)
11) Disebabkan mereka tidak menngunakan fakulti pemikiran dan mereka mendengar sahaja drpd PEMIMPIN, pada akhirnya mereka akan menyalahkan mereka
The Day their faces will be turned about in the Fire, they will say, “How we wish we had obeyed Allah and obeyed the Messenger.” Surah Al-Ahzab (33:66)
And they will say, “Our Lord, indeed we obeyed our MASTERS / GREAT MEN and our DIGNITARIES / LEADERS(Malay: pemimpin), and they led us astray from the [right] way. Surah-Al-Ahzab (33:67)
Our Lord, give them double the punishment and curse them with a great curse.” Surah Al-Ahzab (33:68)
10) Apabila KEBENARAN diberikan kepada mereka (KEBENARAN yg datang drpd TUHANnya melalui Al-Quran), mereka berkata “CUKUPLAH BAGI KAMI APA YG KAMI IKUTI DRPD APA YG BAPA-BAPA / USTAZ-USTAZ KAMI IKUTI”
And when it is said to them, “Come to what Allah has revealed and to the Messenger,” they say, “Sufficient for us is that upon which we found our fathers following.” Even though their fathers knew nothing, nor were they guided? Surah Al-Ma’idah (5:104)
And when it is said to them, “Follow what Allah has revealed,” they say, “Rather, we will follow that which we found our fathers doing.” Even though their fathers understood nothing (Arabic:La Ya’kilun), nor were they guided? Surah Al-Baqarah (2:170)
11) TUHAN memberi AMARAN jgn mengikut atau mengAGONG-AGONG kan USTAZ-USTAZ secara membabi buta (Bila USTAZ kata itu HALAL dan ini HARAM maka mereka mengikut tanpa mereka menggunakan fakulti pemikiran sehingga  sampai satu tahap mereka seolah-olah mengagong-agong kan mereka)
They have taken their SCHOLARS and MONKS as lords besides Allah , and [also] the Messiah, the son of Mary. And they were not commanded except to worship ONE GOD; there is no deity except Him. Exalted is He above whatever they associate with Him. Surah Al-Taubah (9:31)
12) Mereka mengikut dan terus mengikut walaupun setiap JIWA manusia telah dianugerahkan fakulti pemikiran uhtuk membezakan yang mana HAQ dan yang mana BATHIL
And [by] the soul and He who proportioned it. Suraf Al-Shams (91:7)
And inspired it [with discernment of] its wickedness (Malay:Kejahatan) and its righteousness (Malay:Ketaqwaan)  / what is right and wrong for it. Suraf Al-Shams (91:8)
He has succeeded who purifies it. Suraf Al-Shams (91:9)
And he has failed who instills / buries it [with corruption]. Suraf Al-Shams (91:10)
Baca ISLAM: Satu sistem penyerahan diri dan wajah secara TOTAL kepada TUHAN YANG SATU
Baca MUSLIM: Sesiapa yang telah melakukan penyerahan diri dan wajah mereka secara TOTAL  kepada TUHAN YANG SATU
Baca ALLAH: ALLAH nama TUHAN dalam bahasa ARAB maksudnya AL-ILAH / AL-TUHAN, TUHAN YANG SATU, TUHAN YANG AHAD, TUHAN KEPADA SEMUA MANUSIA YANG BERAGAMA.

-Penulis Muhammad IQbal-

#CukongPress akan kongsi apa-apa sahaja artikel ilmiah dan bagus di kongsi bersama,dan tidak akan bertanggungjawab jika ada keceluparan penulis,kata-kata kesat dan pujian pujian di tuju sesiapa.Terima kasih

Cerita Bajet nak menang Pilihanraya

​Tak pernah sekalipun aku komen atau tulis pasal pembentangan perbelanjaan (bajet) kerajaan.

Bukan kerana aku pemegang no. ahli pemuda Umno kawasan Damansara, tetapi kerana bagi aku, dalam negara bangsa-kapitalis, perbelanjaan yang dirangka adalah manifestasi penjaminan kebajikan untuk kaum elit yang terhasil dari pengkerahan terhadap kelas masyarakat yang sebahagian

besarnya datang dari kelas pekerja. Jadi, tak perlu tulis panjang-panjang
Atau mungkin aku tak menulis kerana aku bukan “ahli” dalam urusan hal-ehwal bajet. Sebabnya ada orang pesan, nak komen, nak kritik, nak sanjung sesuatu perkara biarlah “ahli-ahlinya” saja yang terlibat. Kita yang bukan “ahli” elok duduk diam-diam saja.

Tapi lepas baca artikel pasal Henry Giroux dalam portal Daily News Mcmaster University, aku kata dalam hati pergi jahanamlah ahli ke bukan ahli.

DTak pernah sekalipun aku komen atau tulis pasal pembentangan perbelanjaan (bajet) kerajaan.

Bukan kerana aku pemegang no. ahli pemuda Umno kawasan Damansara, tetapi kerana bagi aku, dalam negara bangsa-kapitalis, perbelanjaan yang dirangka adalah manifestasi penjaminan kebajikan untuk kaum elit yang terhasil dari pengkerahan terhadap kelas masyarakat yang sebahagian besarnya datang dari kelas pekerja. Jadi, tak perlu tulis panjang-panjang.
Atau mungkin aku tak menulis kerana aku bukan “ahli” dalam urusan hal-ehwal bajet. Sebabnya ada orang pesan, nak komen, nak kritik, nak sanjung sesuatu perkara biarlah “ahli-ahlinya” saja yang terlibat. Kita yang bukan “ahli” elok duduk diam-diam saja.
Tapi lepas baca artikel pasal Henry Giroux dalam portal Daily News Mcmaster University, aku kata dalam hati pergi jahanamlah ahli ke bukan ahli.
Daily News menulis,Henry Giroux believes it’s the job of a scholar to make a difference in the world. “A writer should cause trouble,” says Giroux, a public intellectual, outspoken cultural critic, teacher and researcher who, through his prolific body of work, has brought scholarly ideas into the public realm and provoked societal debate on some of the most urgent social issues of the past 30 years.

Nak tunggu CEO, tok penghulu, ustaz-ustazah, Pencetus Ummah, alamatnya kita semua terpaksa bertenang dan kemudian terus buat-buat lupa dengan bahagian-bahgian penting yang mempengaruhi kehidupan seharian.
Aku bekerja dalam lingkungan inistitusi kewangan, maka apa yang ditulis di sini merupakan respon seorang yang datang dari kelas pekerja. Selepas kalian selesai membaca, bolehlah kalian menggelabah berhujah-balas, menentang atau memberi idea,pandangan yang lebih baik.
Portal mysumber.com menyenaraikan ringkasan intipati kandungan bajet 2017 yang dibentang semalam. Di antara kandungan yang menarik perhatian aku ialah dalam bab “Menghargai Khidmat Bakti dan Jasa Penjawat Awam dan tentunya bab “Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M),
Kemudahan pembiayaan untuk beli komputer diperluaskan meliputi pembelian smartphone. 
Had pinjaman sehingga RM5,000 setiap 3 tahun Kerajaan memutuskan bahawa had pinjaman pembelian motosikal akan dinaikkan dari RM5,000 kepada RM10,000 

Kelayakan pinjaman perumahan dinaikkan dari serendah-rendah RM120,000 kepada RM200,000, pinjaman paling tinggi dari RM600,000 ke RM750,000

BR1M kepada isi rumah dalam senarai e-Kasih & berpendapatan bulanan di bawah RM3,000 dinaikkan dari RM1,050 & RM1,000 kepada RM1,200 

BR1M kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000 akan dinaikkan dari RM800 kepada RM900 

Bagi individu bujang berpendapatan bawah RM2,000, BR1M akan dinaikkan dari RM400 kepada RM450

Untuk kemudahan pembiayaan dari hal beli komputer-smartphone-pembelian motorsikal sehinggalah kepada kelayakan pinjaman perumahan, kerajaan di bawah pimpinan Al Fadil Najib Razak sebenarnya menggalakan kelas pekerja untuk terus berhutang dan menyambung keseinambungan pergantungan kepada institusi perbankan.
Nilai BR1M turut dinaikkan mengikut kelayakan masing masing sepertimana yang dibentangkan Najib Razak.
Soalnya, jika tema bajet tahun 2017 ialah Menjamin Perpaduan dan Pertumbuhan Ekonomi, Menghemah Perbelanjaan Inklusif, Mensejahtera Kehidupan Rakyat Seluruh, mengapa kelas pekerja diberi galakan untuk menambah peluang berhutang? Jika inilah temanya untuk mensejahtera kehidupan rakyat seluruh, kenapa pentingnya untuk memberi BR1M?
Aku tanyakan seorang Ustazah yang menjadi ‘presenter’ dalam Orientation Training yang aku hadiri minggu lepas, jika masalah ekonomi diurus tadbir dengan cara pengagihan yang adil, elemen kesamarataan dimartabatkan, hieraki dalam sistem ekonomi yang mempertahankan kebajikan elitis dihapuskan, mengapa kita perlu bergantung kepada sistem perbankan?
Aku turut memberikan contoh, di Australia, tempoh pinjaman kenderaan paling panjang dalam lingkungan tiga hingga ke lima tahun, berbeza di sini, kita mengabdikan diri selama sembilan tahun menanggung perit berhutangkan sebuah kereta Viva.
Tidak bermoral jika aku katakan kelebihan ada pada Australia, kerana dalam iklim dunia yang dicemari kapital, Australia bukanlah sebuah negara yang terhindar dari pencemaran laba. Bezanya, kita dapat melihat pengurangan tahun pinjaman antara dua negara yang boleh jadi pada tanggapan kita, apa yang ditawarkan di Australia lebih baik.
Di akarnya, kelas pekerja menghadapi dan menanggung beban ekonomi yang dipacu kapitalisma. Upah bulanan yang diterima dipaksa dialirkan kepada aturan hidup yang ditentukan sistem anti-manusiawi. Alih-alih, kerajaan cuba melegakan kita dengan peluang berhutangkan sebuah rumah meski kita semua tahu harga masalah utamanya ialah nilai sebuah tanah yang semakin melambung tinggi kerana tiadanya kontrol total dari pemerintah. Isunya ialah jika diberi peluang pinjaman dipermudahkan, harga rumah tetap akan menjadi semakin mahal, dan kita akan sentiasa terperuk dalam beban hutang selama tiga puluh lima tahun (tempoh pinjaman)  kepada institusi perbankan.
Melucukan, pinjaman turut diberi kepada sesiapa yang ingin membeli sebuah smartphone dan komputer, nampak benar kelas pekerja/masyarakat tidak mempunyai kuasa membeli selain dari kuasa berhutang!
Sama seperti peluang pinjaman, BR1M bukanlah solusi kepada hutang isi rumah. Mungkin nilai yang diterima dapat menolong segolongan kelas, tetapi apakah fungsinya dalam jangka masa yang panjang? Kenaikkan ini hanyalah manisan kepada kita setelah berlakunya skandal rasuah, ketirisan dan kecelaruan pemerintahan di bawah pentadbiran Barisan Nasional.
Perdana Menteri Malaysia yang sering selalu menasihati rakyatnya untuk bersederhana tidak lupa memberi cadangan kepada kelas pekerja yang memiliki pendapatan isi rumah kurang dari Ringgit Malaysia empat ribu sebulan mencuba menjadi pemandu Uber. Kata dia, sekurang kurangnya, dengan Uber, mereka berpeluang menambah pendapatan sebanyak Ringgit Malaysia seribu lima ratus sebulan. Dengan cara ini, Najib Razak ingat hutang-piutang kita dengan bank akan segera beres gamaknya.
Tahukah kalian, bekerja lebih masa atau bekerja lebih dari satu pekerjaan bercanggah dengan prinsip perjuangan kelas pekerja? Ia adalah bentuk jenayah yang memberi manfaat serta keuntungan kepada golongan pemodal dan syarikat koporasi besar. Bekerja lebih dari satu pekerjaan juga adalah salah satu eksploitasi ke atas atas kaum pekerja. Atas aturan ekonomi yang memihak kepada mereka dan membelakangi hak kita,  kelas pekerja terpaksa mengorbankan masa kepada perkembangan diri sendiri, keluarga dan aktiviti sosial lain.
Apa yang aku cakapkan ini bukan nak menghasut kalian untuk tidak buat over time selepas pukul enam petang, atau menyuruh kalian berhenti berniaga nak tambah pendapatan, namun ini lah kenyataannya. 
Memang betul kita kena berniaga, kena buat Uber, kena jadi agen insurans, kena jual itu jual ini, kena fikir macam macam cara nak menyelesaikan urusan keperluan hidup selepas diasak bertubi-tubi polisi ekonomi.
Tetapi tak salahkan kalau kita buka ruang berfikir untuk sedar akan malapetaka yang sedang kita pikul ini? Mengapa untuk ke sekian kali setelah menyelesaikan tanggungjawab membayar cukai, kederat yang ditukar ganti kepada pemegang produksi, bebanan demi bebanan tetap ditendang ke atas kita semua? Lagi jahanam, demi membereskan keperluan asasi, dalam bajet baru-baru ini, kita dipermudahkan kerajaan untuk berhutang walaupun masalah dasarnya tidak dibereskan.
Lainlah kalau kamu bersetuju dan merasa lega dengan bajet sebegitu , bolehlah kamu menambah koleksi hutang beli motor buat ulang alik balik ke pejabat dari Seremban ke Kolumpo!aily News menulis,

Henry Giroux believes it’s the job of a scholar to make a difference in the world. “A writer should cause trouble,” says Giroux, a public intellectual, outspoken cultural critic, teacher and researcher who, through his prolific body of work, has brought scholarly ideas into the public realm and provoked societal debate on some of the most urgent social issues of the past 30 years.

Nak tunggu CEO, tok penghulu, ustaz-ustazah, Pencetus Ummah, alamatnya kita semua terpaksa bertenang dan kemudian terus buat-buat lupa dengan bahagian-bahgian penting yang mempengaruhi kehidupan seharian.
Aku bekerja dalam lingkungan inistitusi kewangan, maka apa yang ditulis di sini merupakan respon seorang yang datang dari kelas pekerja. Selepas kalian selesai membaca, bolehlah kalian menggelabah berhujah-balas, menentang atau memberi idea,pandangan yang lebih baik.
Portal mysumber.com menyenaraikan ringkasan intipati kandungan bajet 2017 yang dibentang semalam. Di antara kandungan yang menarik perhatian aku ialah dalam bab “Menghargai Khidmat Bakti dan Jasa Penjawat Awam dan tentunya bab “Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M),
Kemudahan pembiayaan untuk beli komputer diperluaskan meliputi pembelian smartphone. 
Had pinjaman sehingga RM5,000 setiap 3 tahun Kerajaan memutuskan bahawa had pinjaman pembelian motosikal akan dinaikkan dari RM5,000 kepada RM10,000 

Kelayakan pinjaman perumahan dinaikkan dari serendah-rendah RM120,000 kepada RM200,000, pinjaman paling tinggi dari RM600,000 ke RM750,000

BR1M kepada isi rumah dalam senarai e-Kasih & berpendapatan bulanan di bawah RM3,000 dinaikkan dari RM1,050 & RM1,000 kepada RM1,200 

BR1M kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000 akan dinaikkan dari RM800 kepada RM900 

Bagi individu bujang berpendapatan bawah RM2,000, BR1M akan dinaikkan dari RM400 kepada RM450

Untuk kemudahan pembiayaan dari hal beli komputer-smartphone-pembelian motorsikal sehinggalah kepada kelayakan pinjaman perumahan, kerajaan di bawah pimpinan Al Fadil Najib Razak sebenarnya menggalakan kelas pekerja untuk terus berhutang dan menyambung keseinambungan pergantungan kepada institusi perbankan.
Nilai BR1M turut dinaikkan mengikut kelayakan masing masing sepertimana yang dibentangkan Najib Razak.
Soalnya, jika tema bajet tahun 2017 ialah Menjamin Perpaduan dan Pertumbuhan Ekonomi, Menghemah Perbelanjaan Inklusif, Mensejahtera Kehidupan Rakyat Seluruh, mengapa kelas pekerja diberi galakan untuk menambah peluang berhutang? Jika inilah temanya untuk mensejahtera kehidupan rakyat seluruh, kenapa pentingnya untuk memberi BR1M?
Aku tanyakan seorang Ustazah yang menjadi ‘presenter’ dalam Orientation Training yang aku hadiri minggu lepas, jika masalah ekonomi diurus tadbir dengan cara pengagihan yang adil, elemen kesamarataan dimartabatkan, hieraki dalam sistem ekonomi yang mempertahankan kebajikan elitis dihapuskan, mengapa kita perlu bergantung kepada sistem perbankan?
Aku turut memberikan contoh, di Australia, tempoh pinjaman kenderaan paling panjang dalam lingkungan tiga hingga ke lima tahun, berbeza di sini, kita mengabdikan diri selama sembilan tahun menanggung perit berhutangkan sebuah kereta Viva.
Tidak bermoral jika aku katakan kelebihan ada pada Australia, kerana dalam iklim dunia yang dicemari kapital, Australia bukanlah sebuah negara yang terhindar dari pencemaran laba. Bezanya, kita dapat melihat pengurangan tahun pinjaman antara dua negara yang boleh jadi pada tanggapan kita, apa yang ditawarkan di Australia lebih baik.
Di akarnya, kelas pekerja menghadapi dan menanggung beban ekonomi yang dipacu kapitalisma. Upah bulanan yang diterima dipaksa dialirkan kepada aturan hidup yang ditentukan sistem anti-manusiawi. Alih-alih, kerajaan cuba melegakan kita dengan peluang berhutangkan sebuah rumah meski kita semua tahu harga masalah utamanya ialah nilai sebuah tanah yang semakin melambung tinggi kerana tiadanya kontrol total dari pemerintah. Isunya ialah jika diberi peluang pinjaman dipermudahkan, harga rumah tetap akan menjadi semakin mahal, dan kita akan sentiasa terperuk dalam beban hutang selama tiga puluh lima tahun (tempoh pinjaman)  kepada institusi perbankan.
Melucukan, pinjaman turut diberi kepada sesiapa yang ingin membeli sebuah smartphone dan komputer, nampak benar kelas pekerja/masyarakat tidak mempunyai kuasa membeli selain dari kuasa berhutang!
Sama seperti peluang pinjaman, BR1M bukanlah solusi kepada hutang isi rumah. Mungkin nilai yang diterima dapat menolong segolongan kelas, tetapi apakah fungsinya dalam jangka masa yang panjang? Kenaikkan ini hanyalah manisan kepada kita setelah berlakunya skandal rasuah, ketirisan dan kecelaruan pemerintahan di bawah pentadbiran Barisan Nasional.
Perdana Menteri Malaysia yang sering selalu menasihati rakyatnya untuk bersederhana tidak lupa memberi cadangan kepada kelas pekerja yang memiliki pendapatan isi rumah kurang dari Ringgit Malaysia empat ribu sebulan mencuba menjadi pemandu Uber. Kata dia, sekurang kurangnya, dengan Uber, mereka berpeluang menambah pendapatan sebanyak Ringgit Malaysia seribu lima ratus sebulan. Dengan cara ini, Najib Razak ingat hutang-piutang kita dengan bank akan segera beres gamaknya.
Tahukah kalian, bekerja lebih masa atau bekerja lebih dari satu pekerjaan bercanggah dengan prinsip perjuangan kelas pekerja? Ia adalah bentuk jenayah yang memberi manfaat serta keuntungan kepada golongan pemodal dan syarikat koporasi besar. Bekerja lebih dari satu pekerjaan juga adalah salah satu eksploitasi ke atas atas kaum pekerja. Atas aturan ekonomi yang memihak kepada mereka dan membelakangi hak kita,  kelas pekerja terpaksa mengorbankan masa kepada perkembangan diri sendiri, keluarga dan aktiviti sosial lain.
Apa yang aku cakapkan ini bukan nak menghasut kalian untuk tidak buat over time selepas pukul enam petang, atau menyuruh kalian berhenti berniaga nak tambah pendapatan, namun ini lah kenyataannya. 
Memang betul kita kena berniaga, kena buat Uber, kena jadi agen insurans, kena jual itu jual ini, kena fikir macam macam cara nak menyelesaikan urusan keperluan hidup selepas diasak bertubi-tubi polisi ekonomi.
Tetapi tak salahkan kalau kita buka ruang berfikir untuk sedar akan malapetaka yang sedang kita pikul ini? Mengapa untuk ke sekian kali setelah menyelesaikan tanggungjawab membayar cukai, kederat yang ditukar ganti kepada pemegang produksi, bebanan demi bebanan tetap ditendang ke atas kita semua? Lagi jahanam, demi membereskan keperluan asasi, dalam bajet baru-baru ini, kita dipermudahkan kerajaan untuk berhutang walaupun masalah dasarnya tidak dibereskan.
Lainlah kalau kamu bersetuju dan merasa lega dengan bajet sebegitu , bolehlah kamu menambah koleksi hutang beli motor buat ulang alik balik ke pejabat dari Seremban ke Kolumpo!
-kredit kepada penulis Hadri Shah-

#CukongPress akan kongsi apa-apa sahaja artikel ilmiah dan bagus di kongsi bersama,dan tidak akan bertanggungjawab jika ada keceluparan penulis,kata-kata kesat dan pujian pujian di tuju sesiapa.Terima kasih