Sembang Iblis-by Sidious

​Petang tadi aku terfikirlah pasal cerita – cerita zaman kecik – kecik dulu oleh ustaz ustazah dekat sekolah.
Satu cerita tu adalah pasal Iblis yang menjadi ketua kepada para malaikat. Iblis ceritakan dekat malaikat yang salah seorang daripada mereka satu hari nanti akan diusir dari syurga. 
Memandangkan iblis dianggap sebagai makhluk paling alim sekali oleh para malaikat, dia pun diminta untuk mendoakan jemaah – jemaah malaikat supaya tidak termasuk dalam yang akan diusir satu ketika nanti. Nak dijadikan ceritanya, iblis duk doakan jemaah – jemaah dia, tapi terlupa untuk doakan diri sendiri.
Dan seperti yang semua maklum, iblis lah yang diusir setelah tidak patuh dengan arahan sujud kepada adam.
Jadinya bila aku teringat balik kisah itu, aku pun tertanya – tanya tentang prophecy dalam kalangan orang islam. Orang islam selalu sampaikan kisah – kisah akhir zaman.. tentang yakjuj makjuj, tentang dajjal yang dikatakan sebagai anasir luar yang akan memporak perandakan kehidupan atas muka bumi. 
Lalu anak – anak orang islam membesar dengan perasaan berwaspada terhadap orang – orang bukan islam yang dianggap mempunyai kebarangkalian adalah agen – agen fitnah akhir zaman.
Kiranya kalau sebut dajjal, sebut yakjuj makjuj tu, memang automatik mindset akan default untuk merujuk kepada golongan bukan islam.
But what if, semua cerita – cerita yang disampaikan itu sebenarnya merujuk kepada si tukang bercerita itu sendiri, seperti halnya dalam kisah si iblis tadi. Pasalnya aku tengok perangai orang – orang yang mengaku islam ni makin lama makin ramai yang nak jadi makin ganas.
CukongPress akan kongsi apa-apa sahaja artikel ilmiah dan bagus di kongsi bersama,dan tidak akan bertanggungjawab jika ada keceluparan penulis,kata-kata kesat dan pujian pujian di tuju sesiapa.Terima kasih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s