Gig review-Black Jacket Calling &D.i.Y fest At The Wall 12 Nov 2016 ,Batu Pahat City-By Koye

Meriah dan hebat !,itu saja perkataan sesuai dan terbaik yang mampu aku ungkap bagi menggambarkan perasaan aku bila tamat sudah tour Black Jacket Calling bersama  DIY fest. Kali ini vanue acara di buat di Batu Pahat anjuran Faderasi Kolektif, Cukong Press juga bersama-sama kekuatan komrad-komrad The Wall.

Walaupun kehadiran crowd tidak lah seramai seperti mana di konsert maupun festival,namun segala nya tak menjadi hal, bila kawan-kawan yang datang nampaknya berjaya memberikan ‘good vibe’ pada penganjur dan band  dengan sokongan yang mantap dan terbaik.

Boleh celen la crowd di konsert-konsert besar jika nak di bandingkan,kerana di konsert besar selalunya dipenuh dek ‘homo sapiens’ yang walau pun berduit kepuk (sebab mampu beli tiket mahal dan kopak) namun sebahagian besar darinya ,pemalu-pemalu  dan tak best malah tak kurang ramai yang memang addicted dengan berperangai ‘daghat’ sibuk nak berselfie sana sini tak tahu penat .

Mahu dikata nak ‘enjoy the music’ memang tak lah, kalau mata sendiri pun masing-masing ketat dok mengadap screen phone mengupdate gambar di media sosial (stail tak menyabor).Tegar betul dengan teknologi,tak nak berehat langsung.

Aksi Bermula

Jadi ,di The Wall ,daya penarik yang perlu highlight kan adalah sikap dan penerimaan crowdnya begitu ketara berbeza dengan sambutan di bandar -bandar besar seperti di KL ataupun Penang.Mungkin pada sesiapa yang pernah ke The Wall,BP ini pasti kau dapat rasakan kebenaran kata kata aku

Crowdnya memang awsome ,sporting dan supportive nak mampos hahahaha ! ,Yang mana,boleh di katakan setiap kali ada band yang perform di pentas,mesti  pit akan penuh.Tak ada masa nak bermalu maluan ,bersombong-sombongan ,ignorant,buat hal sendiri,kerana masing-masing mahu enjoy the music and live to the fullest.

Oleh sebab itu aku akui seperti mahu tabik spring dengan crowd di The Wall,alasannya ukhwah deme memang rare dan payah nak rasa dalam scene di bandar bandar .Mungkin kot kebanyakan kita komrad ‘bandor’ rata rata dah selesa dengan feel kebandarannya sampai kelam dengan illusi ego memasing. 

Hingga pernah kedengaran di telinga pesan dari seorang komrad “Kalau kamu bukan ‘somebody’ jangan harap la deme sek-sek bandor ni nak tegur kamu.Kalau la kamu nak  tegur dulu ,50-80℅ ! risiko tak di endah nya kamu, harus rela ditanggung sendiri”.Benar atau tidak kata-kata ini hanya mereka yang merasai saja yang tahu.

Lantas, suasana di The Wall pada hari itu,walaupun dengan kehadiran umat manusia mencapai sekitar 70 ke 100 orang ,namun tidak sesekali mengagalkan suasana bahang kemeriahan di lantai mosh (mosh pit) The wall .Malah aktiviti bersama CukongPress seperti bengkel stensil dan kelas membuat buku secara D.i.Y juga mendapat kerjasama yang baik daripada crowd dan line up band yang hadir.
Ternyata yang datang bukan lah mat atau minah punkers yang bajet ‘lior’ ,bajet rock star, angkuh lagi berasa rasa dirinya begitu well known(berat nanang berok !)Tetapi adalah kalangan mereka yang bukan sekadar nak berhibur tetapi juga mahu ber aktiviti.

The Wall and The Band

“Kalau crowd best,band yang main power ke tak?”.Tanya si Qayum member aku budak Rawang  masa kami lepak di Nasi Royale Ampang semalam.

Pada dia boleh lah aku ceritakan panjang lebar,tentang band-band yang perform tempohari, tetapi dalam penulisan ini kalau aku review satu-satu,rasanya berkajang-kajang panjang boleh pergi tulisan aku nanti ! ,jadi novel,jelak karang korang baca.Jadi cukup lah aku simpulkan sedikit yang mana kesemua band main hari itu memang ‘supperrr !’

Aksi gig bermula dengan kugiran P-RM dari Kajang membuat persembahan tanpa segan silu.Mood crowd mulai bangkit di bakar keunikan music folk punk yang mesra tuk di dengar telinga .

Ramai juga yang ber sing along semasa band ini menyanyikan lagu  ‘Ini sebuah Rampasan’ bersama-sama dengan vokal lantunan PetaK Daud vokalis/gitaris P-RM .Musik semestinya memang memberi kelainan dengan kemerduan tiupan accordian juga showmanship jejaka-jejaka line up,terutamanya pemetik bass sudah cukup bisa membuat getor ke tulang rusuk gegadis.

Selepas itu,giliran Tinklemaybox pula menghidupkan suasana Seattle dengan amukan riff  grunge mereka yang kental.

Band yang di wakili oleh Nuha di posisi bass ini kedengaran lebih sempurna lagi apabila mereka memainkan cover song Aneurysme (Nirvana) dan Nicotine (Butterfingers ) yang seolah berjaya membuat crowd di lantai teruja seperti sedang berada di konsert Butterfingers dan Nirvana. Dan sememangnya mengapa aku ber imajinasi sebegini tak lain tak bukan kerana sebabkan kesan sound effect yang di setup oleh Jie gitaris Tinklemaybox  itu kedengaran begitu asli.(pandangan peribadi,kalau kau tak rasa sama, itu kau punya pasal lah)

Sesudah saja Tinklemaybox beraksi,kelibat band punk ‘barai’ dari Ampang ,yakni AyamHitam pula menguasai pentas.Ternyata mereka benar-benar berkuasa di pentas hari itu.Pada sesiapa yang pernah melihat Ayam Hitam beraksi sebelum ini,pasti sudah menjangkakan yang Ayam Hitam kali ini tetap akan datang dengan kebaraiannya.

Tidak mengecewakan,Ayam Hitam memang punk sasau.Bermula dengan lagu baru nya ‘ Kawan’ berentak ska barai, mereka berjaya membaraikan lagi crowd dengan lagu-lagu seterusnya .Sesekali musik mereka ada berbunyi crusty, kadang kala berbunyi stoner rock dan tetiba catchy macam nak menari disko.

Sungguhpun begitu, itu lah “Ayam Hitam= Barai “,namun mereka tetap menghiburkan crowdnya,malah tak kurang juga ada crowd yang sibuk rampas- merampas mic untuk menyanyi bersama.

Berakhirnya persembahan Ayam Hitam,menamatkan seketika fasa pertama Black Jacket Calling hari itu dan di sambung dengan bengkel membuat stencil dan buku secara D.I.Y yang di selia oleh komrad Ocha.

Terima kasih kepada  mereka ,bersemangat melibatkan diri dengan kelas yang di anjurkan .Setelah 15 minit berehat,acara gig di sambung semula oleh persembangan band KlabuAsap.

Sound punk rock tegar mereka kembali menggegarkan pentas lantas memanggil-manggil crowd di luar supaya masuk bertandang ke dalam pit.

Broken Tape Incident pula mengambil alih acara gig selepas itu di ikuti dengan band Kledexx yang agak menggila lebih-lebih lagi bila mereka cover lagu Bro Hymn- Pennywise.

Band dari Jerantut ini sama-sama menambahkan bahang aksi pada hari itu biarpun acara sudah sampai ke ambang kemuncak dan hanya tinggal satu band lagi yakni Acid Distortion yang bakal membuat persembahan.

Tamatnya persembahan dari Acid Distortion maka berakhirlah aksi Black Jacket Calling (BJC)  dan DiY Fest anjuran Cukong Press di vanue THE Wall yang berlangsung dengan meriah dan havoc.Terima kasih pada crowd Batu Pahat dan crowd dari sekitar Johor,Melaka,Pahang,KL yang hadir,kome memang terbaik !.Tunggu selepas ini review gigs tour Black Jacket Calling di Vanue seterusnya Kulim (Kedah) dan Dungun ( Terengganu.)

 Koye-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s