Kehadapan Perwakilan Umno- oleh Calvin Ohsey

Kepada hadapan perwakilan UMNO Se-Malaysia yang mengampu Presiden UMNO Najib Razak, maaflah kalau tulisan saya ini agak rasis. Tapi nak bersuara juga. 

Tak tahan saya tengok kebodohan melampau kamu semua canangkan dalam satu perhimpunan parti yang berlagak dirinya “Tuan” tetapi sebaliknya “hamba“. Orang bukan Muslim dan bukan Melayu dah menderita lebih lama jika dibandingkan 70 tahun  penubuhan UMNO. 

Kapitalisme tidak salah 100%. Yang salah adalah kronisme dan korupsi yang membelenggu sistem kapitalisme di Malaysia selama ini. Orang kaya dalam Malaysia memang majoriti bukan “Melayu”. Tapi proksi kepada sesetengah orang “Melayu”. Jeng jeng….

Orang “Melayu” di PAU tak perlulah dabik tetek nak perjuangkan bangsa sendiri kononnya ditindas itu dan ini. Sedangkan yang menjahanamkan orang “Melayu” itu pun adalah orang “Melayu” dalam PAU sendiri. Entah mereka “Melayu” tulen atau “Melayu” Perlembagaan Perkara 160(2) pun aku boleh pertikaikan. Jumlah “Melayu” di Malaysia yang majoriti adalah 

Bangsa mahupun kaum lain seperti “Cina” yang hanyalah 23.4% dan bangsa “India” yang hanya 7% menguasai ekonomi lebih daripada bangsa Bumiputera “Melayu” dan “lain-lain” adalah disebabkan kegagalan Dasar Ekonomi Baru 1970. 

Dasar rasisme ini langsung tidak memberdayakan orang Bumiputera untuk memperkasakan ekonomi mereka. “Empowerment” dan “Paradigms Shift” adalah kunci. Sebaliknya dasar ini memanfaatkan golongan bukan Bumiputera. 

“They learn the hard way. And some even money and success as their end.”

Bagaimana pula dengan Bumiputera “Sabah dan Sarawak“? Celakalah ketuanan “Malaya” yang dipimpin oleh “UMNO”. 

Rakyat Sabah dan Sarawak yang laungkan “Sabah for Sabahan” dan “Sarawak for Sarawakian” pun tak sedar diri selepas 53 tahun membentuk “Persekutuan Malaysia” bukan “Malaysia” semata-mata pun adalah fasis yang tak berapa kritikal dengan isu serta realiti politik semasa. Maaflah selagi kita bergantung pada pemimpin BN Sabah dan Sarawak, selagi itulah kita beri UMNO kuasa untuk memerintah. 

Akta Petroleum 1974: Hasil Minyak Sabah dan Sarawak diserahkan kepada syarikat Petronas menyebabkan Sabah dan Sarawak hanya menerima royalti 5%.

Akta Persekutuan Perkara 1 (2): Taraf Sabah dan Sarawak yang merupakan wilayah berdaulat bersama Malaya diubah menjadi salah satu negeri dalam Malaysia. Menyebabkan kuasa autonomi ke atas Sabah dan Sarawak dilemahkan. 

Siapa salah? Pemimpin Sabah dan Sarawak sendiri jadi alat UMNO. 

Bangsa Bumiputera “lain-lain” yang membentuk 12% penduduk Malaysia  bukan sahaja tidak diberi perhatian secukupnya. Namun “Orang Asli” Sabah dan Sarawak lebih bernasib baik jika dibandingkan dengan “Orang Asli” di Malaya. Bezanya, kami dilayan seperti Bumiputer “second-class” namun tak seteruk “Orang Asli” yang kelihatan Bumiputera “third-class”

Mereka taklah segagah majoriti bangsa Cina dan sesetengah bangsa India untuk “learn the hard way” tapi mereka jenis “don’t ever mess with us” punya mentaliti.  

Indigenous people” atau “Orang Asal” bukan tak mahu memajukan diri mereka sendiri. Mereka dah hidup sebati dengan alam sekitar. Sebab itu, mereka tak ambil “port” pasal polisi dan “politaik” semasa. Selagi tanah, hutan dan sumber asli tak dikacau, mereka tak memberontak. 

Bila diganggu macam mana nak “cari makan”? Berbeza dengan generasi muda dan orang Asal urban, mereka kerja makan gaji dan berniaga. Mereka ini yang ambil “port” pasal “politaik” dan “polisi“. Sebab itu yang akan mengganggu gugat punca rezeki mereka. 

Sebagai kesimpulan, 2 perkataan ini perlu dijadikan renungan: “Empowerment” dan “Paradigms Shift” ini akan membebaskan kita daripada diperhambakan secara kejam dalam sistem. 

Nak ubah sistem boleh. Tapi semua orang kena setuju dan bekerjasamalah. Kalau masih nak pertahankan hak Bumiputera, sampai kiamat belum tentu berubah. Orang “politaik” suka sebab ini modal mereka cari makan. 

Yang lebih penting adalah keberlangsungan hidup, jadilah insan merdeka dan tak mementingkan diri sendiri. Nescaya, aman? Mudah-mudahan.

Take a beer!

Aloha snackbar!

(sambil cium keris kontot)
~Calvin Ohsey

CukongPress akan kongsi apa-apa sahaja artikel ilmiah dan bagus di kongsi bersama,dan tidak akan bertanggungjawab jika ada keceluparan penulis,kata-kata kesat dan pujian pujian di tuju sesiapa.Terima kasih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s